A felvétel

Hangszeres felvétel készítésénél először a hangszer beállításán van a hangsúly. Például ilyen a dobtestek, vagy a gitár+erősítő beállítása. Azután a mikrofon megválasztása és pozíciója. Egy rossz beállításon könnyen elbukhat a várt végeredmény minősége, ezért erre nagy hangsúlyt kell fektetni. Arra kell törekedni, hogy a nyers felvétel is már az elképzeléseinket tükrözze és minél kevesebbet kelljen módosítani rajta.

Fontos információ: A felvett nyers hangsávok (adatfájlok) a stúdió tulajdonát képezik. Ha a stúdió megosztja az előadóval, onnan az előadó szabadon felhasználhatja.

Hangstúdió hangrögzítés mikrofon
Zenekari felvételek menete

-Ha a zenekart egyszerre rögzítjük, akkor nagyon oda kell figyelni a beállításoknál, bemikrofonozásnál, de a feljátszásnál is, így a későbbiekben sok bosszúságot meg tudunk spórolni. Több előkészületet és több utómunkát igényel.

-Ha a zenekar hangszereinek rögzítése nem egyszerre történik, akkor fel kell állítani egy sorrendet.
Az ajánlott sorrend:

  Dobok
  Gitár, vagy basszus
  Billentyűs, fúvós, egyéb hangszerek
  Egyéb ütős hangszerek
  Ének
  Háttérvokálok

A dobok feljátszásához mindenképp szükség van egy másik hangszerre, pl. gitár. Ezt rögzíthetjük előre metronomra, vagy a dobbal együtt akár metronom nélkül. Sok esetben a felvett dob nem tökéletesen igazodik a metronomhoz. Ilyenkor a többi hangszer rögzítése előtt ezt pontosítani lehet.

A metronom

Aki nem szokott rá dobolni, annak nem ajánlott. Aki szokott, annak viszont igen, mert a későbbiekben, a többi hangszer feljátszásakor az ismétlődő témákat be is másolhatjuk a helyükre. Ez a lehetőség jól tud jönni a nehezebb témáknál.