Mastering

A mastering célja, hogy végleges formába öntse a kevert hanganyagot. Ennek köszönhetően a végeredmény a legkülönbözőbb hangrendszereken is tisztán, érthetően és dinamikusan szól, kellemetlen frekvenciakülönbségek nélkül. A mastering feladata tehát, hogy létrehozzon egy kiegyensúlyzott és szélsőséges lehallgatási körülmények között is jól szóló hanganyagot.

Kultube kompresszor dinamika outboard mastering hangstúdió

Legfontosabb követelmény a mastering során a profi lehallgató rendszer és természetesen a megfelelő szakmai felkészültség.

A rendelkezésre álló eszközöket a Eszközlista menüpontban találod.

Házilag rögzített anyagokat érdemes profi hangstúdióban keverni, masterelni a legjobb végeredmény elérése érdekében. Ehhez szükséges a telefonos, vagy emailes egyeztetés.

A következő két opció áll rendelkezésre:

Keverés + mastering

    Ha lehetőség van sávonként kimenteni az otthon felvett dalokat, akkor ez az ajánlott opció, ugyanis ha egy-egy sávon nem megfelelő minőségű, vagy nem jól beállított effekteket használunk a végeredményen nagyon fog hallatszani, hogy az egész „nem szól olyan profin”. A hibák összeadódnak, nem lesz jó a mix.

    Aki nem engedheti meg magának, hogy otthon méregdrága DSP kártyákat, plugineket, outboardokat használjon, annak ez egy óriási lehetőség, hogy jobb hangzásúvá tegye a kedvenc dalait.

Csak mastering

    Ha az otthon készült mix nem bontható sávokra, vagy elég jól szól és készen áll a masteringre, akkor ez az opció ajánlott.

    Összegyúrja a mixet, hangerőt, dinamikát, vagy akár érdekes egyedi hangzást ad a zenénknek. A profi mastering eszközök szintén nagyon fontosak, hiszen ha nem megfelelő minőségű, akkor az amúgy jó mixet rontjuk el vele.

Küldés esetén alapszabály, hogy olyan „sample rate”-tel mentsük ki a sávokat, amiben a project fut és legalább 24 biten. Pl. ha a project 44100Hz / 24bit, akkor kimentésnél is ezt kell beállítani.

Mastering, konverter, digitális, analóg, hangstúdió
Sose felejtsük el, hogy korunkban minden adott, hogy megvalósítsuk saját, egyedi hangzásvilágunkat, ennek ma már csak a képzelet szabhat határt!